Matlagning

Hemgjord jordgubbssaft

24 juli, 2017

Ni ska känna er väldigt privilegierade för att ni får ta del av detta recept! Det är min ingifta mosters mormors recept på hemgjord jordgubbssaft, och det är den godaste saften jag druckit. Håll i hatten, för nu kör vi.

Till ca 4 liter saft behöver du

 • 3 liter jordgubbar
 • 2 liter kallt vatten
 • 20g vinsyra
 • 3kg socker
 • 3 krm natriumbensoat.

 1. Mosa jordgubbarna och häll dem i en kastrull/bunke. Häll på 2 liter kallt vatten och 20g vinsyra. Låt stå kallt i två nätter.

2. Sila bort allt fruktkött. Görs lättast om du häller på lite åt gången och sedan rör runt med en slev.

3. Häll i saften i en köksassistent och häll över 3 kg socker och 3 krm natriumbensoat som du först löst upp i lite vatten. Sätt igång assistenten och rör om i 1 timma.

4. Efter en stund kommer du märka att det bildas skum i saften, den ska du få bort. Jag tog ett decilitermått och tog upp skummet. Det är viktigt att allt skum försvinner för att det ska bli en tunn och fin saft.

hemgjord jordgubbssaft

5. Häll upp saften i flaskor och in med dem i kylen. De håller 1 år så länge de hålls kylda. Saften är ganska tjock och koncentrerad, så jag blandar ut den med vatten när jag ska servera! Som ni ser har jag redan gjort åt en halv flaska, hehe. Lycka till och hoppas det ska smaka.

Detta var faktiskt första gången jag gjorde hemgjord jordgubbssaft, och jag måste erkänna att det var så himla roligt och inte alls särskilt svårt. Detta ska jag helt klart göra till en tradition, en väldigt god tradition!

 • Reply
  Sanna
  25 juli, 2017 at 09:31

  Alltså vilken dröm Amanda, jag vill ju vara lika huslig som du! Jag brukar göra rabarbersaft, men blir så himla sugen på det här nu. Ska kolla om mamma kanske skulle vilja plocka jordgubbar i nästa vecka, hihi. Tack för tipset!

 • Reply
  Link Love - Sannas Rum
  30 juli, 2017 at 09:49

  […] Amanda Svensson – Hemgjord jordgubbssaft […]

Leave a Reply